Učesnici programa obišli Deltina imanja

Učesnici programa obišli Deltina imanja

 U petak 10.5.2019. godine u 09:00h, učesnici programa “Compass” okupili su se ispred hotela Crowne Plaza u Beogradu. Plan je bio obilazak kompanije za proizvodnju brašna i testenina “Danubius” u Novom Sadu, a zatim obilazak imanja “Podunavlje”, najvećeg voćnjaka u jugoistočnoj Evropi koji se nalazi u Čelarevu.

Puni pozitivne energije, studenti su zajedno sa direktorkom HR sektora, Monikom Pejčić, krenuli put Novog Sada. Ovaj put, pored toga što je imao edukativan karakter, takođe je bio jedna vrsta “team bulding-a”, gde su studenti imali priliku da se druže i bolje upoznaju. Put do Novog Sada prošao je veoma brzo, a ispred fabrike Danubius, učesnike je dočekala gospođa Jasmina Gabrić – Odgovorno lice za Bezbednost i zdravlje na radu. Nakon govora dobrodošlice, gospođa Jasmina upoznala je učesnike o bezbednosnim protokolima, kako bi poseta prošla u najboljem redu. Nakon ulaska u prostorije fabrike, direktor Predrag Marković, koji je bio učesnik sedme generacije programa “Mladi lideri”, zajedno sa koleginicama Teodorom Jovanović i Marijom Borljin održao je kratku prezentaciju o samom poslovanju i istorijatu fabrike Danubius.

Prethodne godine kompanija Danubius proslavila je 100 godina postojanja. Danas, Danubius zauzima lidersku poziciju na tržištu. Kažu da je teško doći do vrha, ali da je daleko teže na vrhu ostati. U prilog ovoj tezi, u narednom periodu kompanija planira ulaganje u investicije u iznosu od 4 miliona evra.

Nakon prezentacije, učesnici programa krenuli su u obilazak laboratorije i proizvodnih pogona. U laboratoriji su na praktičnom primeru imali priliku da vide na koji način se ispituje vlažnost brašna. Pored toga videli su neke od najsavremenijih tehnologija koje se koriste u laboratorijskom ispitivanju. U proizvodnim pogonima, zaposleni su bili otvoreni za sva pitanja studenata. Savremenost kompanije se najbolje ogleda kroz najsavremeniju opremu, u koju spadaju i roboti koji sami raspoređuju proizvode na palate, ili pokretne trake na kojima se brašno pakuje u ambalažu. Nekada je u jednom proizvodnom pogonu bilo potrebno 12 – 15 radnika, a danas je za to potrebna jedna osoba koja iz kontrolne sobe može da vodi čitav proces.

 Kompanija “Danubius” posluje u skladu sa zahtevima standarda HACCP I FSSC 22000 čime je obezbeđen i garantovan kvalitet proizvoda. Učesnici programa su mogli da vide i osete šta znači, pre svega, odgovorno poslovanje, zatim kako se prate svetski trendovi i održava liderska pozicija. Pozdravom direktora Predraga sa porukom da se raduje budućem susretu, učesnici programa su nastavili put prema Čelarevu. Iako je napolju bilo tmurno i postojala verovatnoća da će pasti kiša, ona nije pala i nije pokvarila dobro raspoloženje koje je vladalo.

Učesnici programa su u Čelarevu vrlo domaćinski dočekani sa posluženjem, hranom i pićem kao i različitim vrstama jabuka koje se gaje na imanju i po kome je imanje prepoznatljivo. Nakon dobrodošlice i pauze za ručak, domaćin, direktor Nikola Milićević, ispričao je kratku priču o imanju i poslovanju. Nakon toga poveli su studente u obilazak. Prva stanica je bila hladnjača gde se mogla videti najsavremenija mehanizacija koja se koristi u poslovanju. Zatim je usledio obilazak dela u kome se jabuke pakuju u ambalaže. Učesnike programa direktor Nikola je upoznao sa različitim sortama, odnosno klasama jabuka i nekim njihovim specifičnostima.

Delta Agrar je ekskluzivni uzgajivač klupske sorte pod nazivom “Pink Lady”. Ovu sortu mogu da proizvode samo proizvođači koji su u svom radu pokazali izuzetne rezultate i privrženost kvalitetu i bezbednosti proizvoda. Pored nje na ovom imanju se mogu pronaći i druge klupske sorte kao što su “Kiku”, “Modi”, “Evelina” i “Red moon”. Na red je došao i voćnjak koji se prostire na 500 hektara. Učesnici su pokazali izuzetno interesovanje i postavljali različita pitanja, na koja su dobijali odgovore od najstručnijih ljudi.

Interesantno je bilo objašnjenje na koji način se voćnjak štiti od mraza, kao i ukazivanje na posledice koje mogu nastati ukoliko se u hladnim periodima ne postupa po procedurama. Polako se poseta bližila kraju. Kao uspomenu na ovaj dan, učesnici su napravili zajedničku fotografiju i uz pozdrav direktora Nikole krenuli ka Beogradu.

Miljan Mirković

compass.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *